Nyt studie, ny bolig og nye vaner

ANNONCE

Disse år søger flere og flere ind på videregående uddannelser – og mange unge går rundt med store drømme om deres fremtidige arbejdsliv. Som så meget andet, er fremtiden dog ikke lige til at mejsle i sten og mange faktorer kan ændre den kurs, du oprindelig satte.

Derfor skal du, som har søgt eller skal til at søge ind på en videregående uddannelse i landets storbyer, overveje en hel del – allerede inden brevet om optagelse kommer i slutningen af juli!

Hvor skal du bo? Får du tid til at beholde dit studiejob eller at søge et nyt? Hvordan kommer din økonomi til at se ud? Vil du have tid til dine sædvanlige fritidsinteresser eller vil du begynde på en helt ny?

Vælg bolig med omhu

Mange skriver sig op til forskellige typer af ungdomsboliger og prøver i det hele taget at være så tidligt ude som muligt, når det kommer til at få styr på sin nye boligsituation. Der har i mange år været store problemer forbundet med at finde bolig under studiet, særligt i København. Der er rift om de mere centrale adresser, uanset om du er på det private boligmarked eller søger kollegieværelse og ungdomsboliger – og det presser priserne gevaldigt op!

Det kan være utroligt stressende at finde et sted inden studiestart, og når der er mange om budet, falder mange desværre i den fælde at sige ja tak til et alt for dyrt værelse. Det kan have store konsekvenser for din fremtidige økonomi under studiet, og også give flere bekymringer senere hen, da du så inden længe skal på boligjagt igen.

Udsøg dig derfor et billigere værelse i forstæderne eller undersøg muligheden af midlertidigt at kunne leje et værelse hos en ven eller et familiemedlem, så du har ro til at fokusere på studiestart. Som regel falder antallet af boligsøgende studerende allerede hen på efteråret og i begyndelsen af det nye år. På den måde kan du få et langt mere attraktivt værelse til en bedre pris – det kræver blot tålmodighed.

Balance mellem studie, fritid og job

Det er en stor livsomvæltning at flytte til en ny by, starte på studie og møde nye venner – man har lyst til at smage på alt, hvad den nye by byder på, og ikke mindst møde nye folk!

Studiet er den nye base, særligt for dig, der skal flytte langt fra din tidligere by eller måske helt hjemmefra, og derfor finder mange her deres bedste nye venner. Og studiestarten byder på tonsvis af informationer, introduktionsarrangementer og ikke mindst rustur og lignende festligheder, der skal ryste holdet sammen.

Men det kræver også tid og energi at lære at starte på universitetet eller en anden videregående uddannelse – så på den måde kan man sige at “introduktionsugen” strækker sig meget længere end blot en uge. Det kan snildt tage det første semester at finde ud af, hvordan du bedst indretter dig med læsning, fest og eventuelle fritidsinteresser og deltidsjob. Du kan hurtigt blive skuffet over dig selv, hvis du har for mange bolde i luften og derfor bliver småstresset over alle gøremålene – eller du kan føle at det går trægt med at få nye venner på studiet.

Tænk derfor i, om du kan skrue lidt ned for studiejob og andre tidskrævende interesser – til fordel for at have god tid til at komme ind i fagene, og ikke mindst at kunne smække benene op til fredagsbaren og nyde samværet med dine medstuderende.